TITLUATITLUBlogo cso vale ph

CLADIRI REPREZENTATIVE, CASE MEMORIALE SI MUZEE DIN PLOIESTI.

     Municipiul Ploiesti, resedinta judetului Prahova, nu este un oras batran. Atestat documentar deabia de la inceputul sec.16 si ridicat la rangul de targ doar pe vremea lui Mihai Vitaeazul, orasul nu a fost nici capitala tarii nici nu a gazduit vreo curte domneasca. Desi zestrea lui edilitara a fost serios afectata de cutremurele din 1802, 1940 si 1977, dar mai ales de bombardamentele aliatilor din anii 1944 si 1945, orasul Ploiesti pastreaza inca numeroase cladiri reprezentative construite incepand din a 2-a jumatate a sec. 19 si in prima jumatate a sec. 20. Din acest punct de vedere, Ploiestiul are ce arata vizitatorului care de cele mai multe ori este doar in trecere intre Bucuresti si Valea Prahovei.
     In acest scurt articol vom trece in revista cele mai reprezentative cladiri din Ploiesti, fara cladirile de patrimoniu realizate de arhitectul Toma Socolescu si fara bisericile din orasul Ploiesti, care fac obiectul a doua articole separate. Vom incepe cu vechile puncte de intrare in oras folosind trenurile. GARA DE SUD cea mai mare gara din oras, ridicata in forma actuala intre cele 2 razboaie mondiale pentru legatura cu Moldova, prezinta caracteristic o sala centrala impunatoare inalta de 20 metri. GARA DE NORD, este cea mai veche si cea mai frumoasa gara ploiesteana, construita de arhitectul italian Bernaducci si data in folosinta la 1913. Cu un aspect monumental, cu o fatada din piatra si caramida, gara a fost construita pentru a face legatura cu zona industriala de la Valeni si Valea Teleajenului. Acelasi arhitect italian a construit in stil asemanator si Gara din Valenii de Munte.

harta case ploiesti

     Fara indoiala cele mai cunoscute monumente de arhitectura ale orasului Ploiesti, adevarate simboluri ale orasului, sunt opere ale celebrului arhitect ploiestean Toma Socolescu. Desi vom trata mai pe larg creatiile acestuia separat, vom aminti aici de trei dintre ele si anume: Halele Centrale, Palatul de Cultura si Colegiul National IL Caragiale. HALELE CENTRALE, simbol al orasului Ploiesti, au fost ridicate intre anii 1929-1935 dupa planurile arhitectului Toma T. Socolescu.Cladirea centrala are un plan patrat cu laturi de 50 metri, acoperita fiind de o imensa si indrazneata cupola din beton si sticla, fara stalpi de sustinere. Alaturi de ea se ridica o alta constructie de 50x10 metri, "hala de peste", care are in mijloc o fantana arteziana. In coltul de SV al halelor se ridica un turn masiv in plan patrat, care se termina sus cu un orologiu si o terasa.
     PALATUL CULTURII. La inceputul sec. 20, orasul Ploiesti simtea nevoia unui sediu care sa adaposteasca instantele judecatoresti. Dupa planurile celebrului arhitect francez F. Doneaud (care a construit printre altele si Cercul Militar Central din Bucuresti), in anul 1906 se pune piatra de temelie pentru constructia unui impunator Palat al Justitiei din Ploiesti. Lucrarile sunt intrerupte de Razboiul Balcanic si Primul Razboi Mondial. In anul 1924 sub mandatul primarului Scarlat Orascu lucrarile sunt reluate, sub conducerea arhitectului Toma T. Socolescu, care fusese asistentul lui Doneaud. Palatul de Justitie este ianugurat in 1933 in prezenta regelui Carol II-lea. In 1952 Palatul de Justitie este mutat in fostul sediu al Administratiei Financiare de pe strada Gh. Lazar, actualul sediu al Tribunalului din Ploiesti. Fostul Palat de Justitie devine Palatul Culturii si in el se instaleaza Biblioteca N. Iorga, Muzeul de Stiinte Naturale si Universitatea Populara. Cutremurele din 1940 si 1977 au afectat serios acest palat, aflat de mai multi ani in consolidare.
     COLEGIUL NATIONAL I.L. CARAGIALE. Intre anii 1924-1938 dupa planurile arhitectului Toma T.Socolescu, se construieste pe strada Oilor (acum Gh. Doja), un impunator Palat al Scolilor Comerciale. In anul 1938 este inaugurat sub denumirea de Liceul Comercial Spiru Haret. Cladirea de o eleganta aparte si foarte mare, este declarata monument istoric asociat UNESCO. Din anul 1948 functioneaza sub numele de Liceul I.L. Caragiale, in prezent Colegiu National. Un liceu asemanator ca stil arhitectonic este construit de Toma T. Socolescu si in orasul Campina.

gara de sud
    Piata Garii de Sud din Ploiesti.
gara de sud
   Gara de Sud din Ploiesti, fatada intrarii principale.
gara de sud interior
     Sala centrala a Garii de Sud, inalta de 20 metri.
gara de nord
    Cladirea impunatoare a Garii de Nord din Ploiesti.
Halele centrale din Ploiesti.
     Halele centrale din Ploiesti.
 hale
     Halele centrale din Ploiesti.  
hale centrale
    Halele centrale din Ploiesti.
halele centrale
     Halele centrale din Ploiesti.
hale interior
    Halele centrale din Ploiesti. Interiorul salii centrale.
hale interior 2
     Halele centrale din Ploiesti. Interiorul halei de peste.
palat cultura
    Palatul de Cultura din Ploiesti. Fatada vestica dinspre Bd. Republicii.
 Palatul de Cultura din Ploiesti.
      Palatul de Cultura din Ploiesti. Intrarea dinspre Bd. Republicii.
 Palatul de Cultura din Ploiesti.
      Palatul de Cultura din Ploiesti. Latura sudica.
 Palatul de Cultura din Ploiesti.
  Palatul de Cultura din Ploiesti. Intrarea impunatoare de pe latura sudica.
liceu caragiale
    Liceul IL Caragiale. Vedere din fata dinspre strada Gh. Doja.
Liceul IL Caragiale.
    Liceul IL Caragiale. Latura exterioara nordica.
Liceul IL Caragiale.
     Liceul IL Caragiale. Latura estica din strada Gh. Doja.
Liceul IL Caragiale.
    Liceul IL Caragiale. Una din laturile interioare din curtea liceului.
Liceul IL Caragiale.
    Intrarea monumentala de pe latura nordica a liceului.
Liceul IL Caragiale.
    Liceul IL Caragiale. Balconul foisor in stil neoromanesc.

      Chiar in centrul orasului Ploiesti pe latura vestica a Bd. Republicii, de o parte si de alta a intersectiei cu strada Take Ionescu, se inalta alte doua cladiri emblema ale orasului: Hotelul Central (fostul Hotel Berbec) si Blocul Creditul Prahovean (adaposteste acum un sediu al BCR). Acest ultim bloc a fost ridicat intre anii 1926-1927 dupa planurile arhitectului Toma T. Socolescu. Chiar in fata acestor 2 cladiri se ridica cladirea inalta, moderna a Palatului Adminstrativ, care gazduieste Prefectura Prahova si Primaria Ploiesti. O alta cladire importanta pentru arhitectura prahoveana este cladirea Tribunalului din Ploiesti. Construita in forma actuala imediat dupa primul Razboi Mondial, a fost destinata ca sediu al Administratiei Financiare al orasului Ploiesti. Aflata pe strada Gh. Lazar nr. 6, cladirea ocupa triunghiul dintre strada Gh. Lazar si strada Mihai Bravu, observandu-se cu usurinta influentele stilului neoromanesc in constructia sa. Din anul 1948 in acest palat s-a mutat Tribunalul din Ploiesti. In imediata lui apropiere pe strada Gh. Bagdasar se poate vizita interesantul Muzeu al Petrolului, care adaposteste in interiorul lui si in curtea sa numeroase instalatii petroliere si exponate din istoria exploatarii petrolului in Prahova.

hotel berbec
   Hotelul Central (fostul Hotel Berbec).
bloc bcr
   Blocul Creditul Prahovean (acum unul din sediile BCR).
credit prahova
    Blocul Creditul Prahovean (acum unul din sediile BCR).
palat adtiv.
  Palatul Administrativ fotografiat in 2008, cu statuia Libertatii in fata lui.
tribunal
     Sediul Tribunalului din Ploiesti, pe coltul dintre Gh. Lazar si M. Bravu.
Sediul Tribunalului din Ploiesti.
      Sediul Tribunalului din Ploiesti.
Sediul Tribunalului din Ploiesti.
   Sediul Tribunalului din Ploiesti. Loggia de pe latura sa nordica.
muzeu petrol
     Muzeul Petrolului din Ploiesti.

      Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu-Quintus", sediul Bd. Independentei 1. Monument istoric de valoare nationala, ridicat de omul politic si bancherul Ghita Ionescu intre anii 1885-1894 in stil neobaroc, dupa planurile arhitectului roman Leonida Negrescu format la scoala franceza de arhitectura. Dupa anul 1919 palatul devine sediul Prefecturii Prahova, iar din 1969 adaposteste colectiile Muzeului de Arta. Patrimoniul muzeului cuprinde in principal opere de arta romaneasca moderna si contemporana din sec. 19 si sec. 20 (picturi, grafica, sculpturi si arta decorativa). Din anul 2005 muzeul a primit si numele avocatului Ion Ionescu Quintus, in onoarea celui mai important ctitor al colectiei de arta si a familiei Ionescu careia a apartinut cladirea monument.
      Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, sediul strada Toma Caragiu 10. Cladirea a fost construita intre anii 1865-1867 in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului roman Alexandru Orascu, autor printre alte proiecte si a planului Universitatii din Bucuresti. Imediat dupa inaugurare intre anii 1868-1970, aici au functionat mai multe institutii de invatamant incepand cu primul gimnaziu din Ploiesti, denumit Gimnaziul de Baeti Sfintii Petru si Pavel, pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Din anul 1970 devine Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova. Intrarea principala in muzeu este incadrata de statuile sfintilor Apostoli Petru si Pavel, iar in curtea din fata muzeului s-au ridicat dupa anul 2000, 4 busturi ale domnitorilor Mircea Cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul si Alexandru Ioan Cuza.
      Colegiul National Mihai Viteazul, sediul Bd. Independentei nr. 8. Intre anii 1895-1898 pe acest amplasament, dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu, se ridica in stil neobaroc si cu numeroase elemente de arta neobrancoveneasca, un palat monumental cu numeroase sali de clasa, laboratoare si un mare amfiteatru. In acest palat se muta in anul 1898 Gimnaziul de Baeti Sfintii Petru si Pavel, din vechiul local unde acum este Muzeul de Istorie si Arheologie. Din pacate la bombardamentul aliat din 5 Iunie 1944 Ploiestiul mai ramane fara inca un monument de arhitectura, aripa palatului dinspre Bd. Independentei fiind distrusa complect la bombardament. Dupa razboi aceasta aripa dinspre Bd. Independentei este recladita in stil modern cu o fatada de caramida aparenta, iar liceul capata denumirea de Liceul Mihai Viteazul.
      Casa Memoriala si Muzeul IL Caragiale, isi are sediul pe strada CT Grigorescu nr.1, in fosta Casa Dobrescu. Marele nostru scriitor nu a locuit aici, dar deoarece fosta lui locuinta care era in apropiere a fost demolata, Muzeul Memorial Caragiale a fost instalat in aceasta Casa Dobrescu. Construita la inceputul sec. 19, casa are o arhitectura tipica pentru targovetii din acele vremuri, iar interiorul reconstituie atmosfera in care a lucrat Caragiale si adaposteste mobile, lucruri personale, carti, afise, fotografii care au apartinut scriitorului.

muzeu arta
    Muzeul Judetean de Arta Prahova "Ion Ionescu Quintus"
Muzeul Judetean de Arta Prahova
    Muzeul Judetean de Arta Prahova, de pe Bd. Independentei nr. 1
Muzeul Judetean de Arta Prahova
     Muzeul Judetean de Arta Prahova, detalii ale intrarii principale.
muzeu istorie
   Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, strada Toma Caragiu 10.
 Muzeul Judetean de Istorie
   Muzeul Judetean de Istorie, latura estica din fata Teatrului Toma Caragiu.
 Muzeul Judetean de Istorie
     Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie.
 Muzeul Judetean de Istorie
   Muzeul Judetean de Istorie, intrarea principala incadrata de statui.
 Muzeul Judetean de Istorie
      Muzeul Judetean de Istorie, statuia Sfantului Apostol Petru.
 Muzeul Judetean de Istorie
    Muzeul Judetean de Istorie, statuia Sfantului Apostol Pavel.
liceu m viteazul
  Colegiul National Mihai Viteazul, latura de pe strada Maramures.
 Colegiul National Mihai Viteazul
     Colegiul National Mihai Viteazul, intrarea din strada Maramures.
lmv la 1924
    Cum arata Liceul Sfintii Apostoli Petru si Pavel in perioada interbelica, inainte sa fie distrus partial la bombardamentul din Iunie 1944.
 Colegiul National Mihai Viteazul
     Colegiul National Mihai Viteazul, fatada moderna din Bd. Independentei.
casa caragiale
   Casa Memoriala si Muzeul I.L. Caragiale, din Casa Dobrescu.
Casa Memoriala si Muzeul I.L. Caragiale
     Casa Memoriala si Muzeul I.L. Caragiale, din Casa Dobrescu.
Casa Memoriala si Muzeul I.L. Caragiale
 Casa Dobrescu. Pridvorul cu coloane tipic unei case de targovet din sec.19.

     Un grup de trei cladiri cu o arhitectura si o frumusete aparte, construite la sfarsitul sec. 19 in imediata vecinatate a Bd. Independentei si anume: Casa Radu Stanian, Casa Elefterescu si Casa Dr. I. Cloaje, trebuiesc neaparat vazute de orice vizitator chiar si in treacat al orasului Ploiesti. Trasarea Bulevardului Independentei intre anii 1872-1883, destinat a uni Gara de Sud cu centrul orasului, a determinat pe marii bogatasi din Ploiesti sa isi construiasca palate si case de locuit dealungul acestui celebru "Bulevard cu castani".
      Casa Radu Stanian, de pe Bd. Independentei nr.15, a fost ridicata de primarul orasului Ploiesti Radu Stanian, intre anii 1883-1886. Casa declarata monument istoric are o arhitectura deosebita in stil clasic si cu elemente de arhitectura neoromaneasca. A fost renovata radical in perioada interbelica, iar din anul 1968  a fost folosita de primaria Ploiesti pentru celebrarea casatoriilor civile. Cunoscuta mai ales drept "Casa Casatoriilor" din Ploiesti, din anul 2010 nu mai serveste acestui scop fiind retrocedata mostenitorilor.
      Casa Luca Elefterescu, de pe strada Nicolae Simache nr. 1, care in prezent adaposteste Muzeul Ceasurilor. Ridicata in ultima decada a sec.19, de catre Luca Elefterescu fost prefect prahovean, in stil neogotic dupa planurile unui arhitect sas din Brasov. Casa are o istorie cam zbuciumata. Este vanduta de catre familia Elefterescu, dupa Primul Razboi Mondial unui petrolist englez Thomas Masterson propietarul rafinariei Unirea. In decursul celui de al doilea Razboi Mondial intre anii 1942-1944, casa este acordata generalului german Gerstenberg, atasatul Militar al Luftwafe in Romania, cel care dirija apararea antiaeriana a zonei petrolifere Prahova. Incepand cu anul 1967, casa este sediul mai multor institutii printre care si AGIR. La insistentele profesorului de istorie ploiestean Nicolae Simache, din anul 1972 casa adaposteste colectia Muzeului Ceasurilor din Ploiesti si poarta numele acestuia.
     Peste drum de Muzeul Ceasurilor putem vedea un alt monument de arhitectura deosebit, Casa doctorului I. Cloaje. Construita in stil clasic cu elemente baroce, dupa cel de al Doilea Razboi Mondial aici a functionat cel mai select restaurant ploiestean Restaurantul Bulevard. Renovata cu grija in prezent aici s-a deschis un alt restaurant denumit Bocaccio.

casa casatorii
    Casa Radu Stanian, de pe Bd. Independentei nr. 15.
 Casa Radu Stanian
    Casa Radu Stanian, latura din Bd. Independentei.
 Casa Radu Stanian
    Casa Radu Stanian, intrarea principala din Bd. Independentei.
 Casa Radu Stanian
     Casa Radu Stanian, turnul din coltul de Sud-vest al casei.
muzeu ceasuri
    Casa Luca Elefterescu, de pe strada Nicolae Simache nr.1
muzeu ceasuri
    Casa Luca Elefterescu, care adaposteste Muzeul Ceasurilor din Ploiesti.
Casa Luca Elefterescu
   Casa Luca Elefterescu, latura Vestica dinspre bulevard.
rest bulevard
    Casa doctorului I. Cloaje, care adapostea restaurantul Bulevard.
rest. bulevard
   Casa doctorului I. Cloaje, care adapostea restaurantul Bulevard.
rest bocaccio
   Latura vestica a fostului restaurant Bulevard, acum Boccaccio.
teatru papusi
   Casa Avram Ergas Mamasian, de pe Str. Kogalniceanu.
casa mamasian
   Casa Avram Ergas Mamasian, latura de pe strada N. Balcescu.

      In afara Casei Memoriale Muzeu IL Caragiale, in Ploiesti mai pot fi vizitate inca 3 case memoriale. Casa Memoriala Nichita Stanescu, de pe strada Nichita Stanescu nr.1 gazduita in casa familiei Stanescu si Casa Memoriala Paul Constantinescu, de pe strada N. Balcescu nr.25. Aceasta din urma construita in stil clasic intre anii 1885-1890, a fost cumparata de fratele compozitorului Paul Constantinescu dupa al doilea Razboi Mondial si donata in anul 1995 pentru a deveni casa memoriala. Unul dintre cele mai vizitate dar si interesante muzee din Ploiesti, este Casa Hagi Prodan. Construita in anul 1785 in stil traditional vechi romanesc, casa a apartinut negustorului Ivan Hagi Prodan. In prezent adaposteste Muzeul Casa de Targovet din secolele 18-19 si reface in interiorul ei atmosfera unei case tipice de targovet de acum 2 secole.

casa stanescu
     Casa memoriala Nichita Stanescu, de pe strada Nichita Stanescu 1.
casa paul
   Casa memoriala Paul Constantinescu, de pe strada N. Balcescu 25.
hagi prodan
  Casa muzeu Hagi Prodan, latura nordica.
hagi prodan
   Casa Hagi Prodan, latura estica cu pridvorul in stil traditional romanesc.

      Fondul locativ al orasului Ploiesti are in componenta lui inca alte numeroase cladiri construite la sfarsitul secolului 19 sau inceputul secolului 20, care astazi sunt case de patrimoniu, adevarate monumente istorice de arhitectura. Majoritatea se afla in centrul istoric al orasului, ca de ex. pe strada Romana la nr. 84 si 86, strada Soldat Erou Catalin, strada George Cosbuc, strada CT Grigorescu, strada Armoniei, strada Marasesti 30 sau Neagoe Basarab la nr. 10. Iata mai jos cateva fotografii recente ale acestor case de patrimoniu, majoritatea renovate si folosite unele drept spatii comerciale sau institutii, unele si-au pastrat destinatia de locuinta. Exista insa si alte numeroase cladiri vechi unele de aproape 100 de ani, care stau gata sa se darame.

strada erou catalin
   Casa de pe strada Soldat Erou Catalin, construita la 1898.
strada cosbuc
  Casa de pe strada George Cosbuc, construita la 1888, azi cofetarie.
romana 84
   Casa de pe strada Romana de la nr. 84.
romana 86
   Casa de pe strada Romana 86, construita la 1898.
ct grigorescu
   Casa veche de pe strada CT Grigorescu, construita la 1898.
armoniei 2
   Casa de pe strada Armoniei de la nr. 2.
marasesti
   Casa de pe strada Marasesti de la nr. 30.
neagoe basarab 10
   Casa de pe strada Neagoe Basarab de la nr. 10.

      In acest articol am descris principalele monumente de arhitectura si case de patrimoniu din orasul Ploiesti. Dar acestea nu sunt nici pe departe toate cladirile ploiestene care merita vazute. In afara celor descrise mai sus, tot in acest website mai puteti vedea:
      CIRCUIT TURISTIC PE BULEVARDUL INDEPENDENTEI DE LA GARA DE SUD LA POSTA CENTRALA (Click aici!) si
      PE URMELE LUI TOMA SOCOLESCU, ARHITECTUL DE GENIU AL ORASULUI PLOIESTI (Click aici!).

   Pentru a reveni la inceputul paginii CLICK AICI !                              Pentru a reveni la pagina de pornire despre orasul Ploiesti, CLICK AICI! 

ULTIMA ACTUALIZARE A PAGINII: 10.03.2014                             CONTACT: stroen@clicknet.ro